Voorjaar 1998 begon een echtpaar een zorgboerderij aan de Rietbergweg in Wijhe. Stichting Ygdrasil was geboren. Aanvankelijk werd gewerkt vanuit een antroposofisch gedachtengoed. Het woord Ygdrasil, dat levensboom betekent, doet daaraan nog denken. Tevens worden nog altijd jaarfeesten zoals Pasen, Kerst, Sint Jan, Sint Michael en Sint Maarten gezamenlijk gevierd.

Nu, 25 jaar later, wonen en werken nog drie van de cliënten van het eerste uur bij Ygdrasil, evenals één medewerker. Het is kennelijk goed toeven! Van meet af aan heette Ygdrasil mensen met uiteenlopende zorgvragen welkom, er wordt niet aan zogenaamd doelgroepen beleid gedaan. Op vele plekken in en rondom Olst-Wijhe en Raalte vind je locaties, verdeeld over 7 woongroepen en 4 dagbestedingslocaties, de helft in het dorp en de helft in het buitengebied. De bekendste locaties zijn kadowinkel Bij de Boom en lunchroom G.A.A.V., respectievelijk Langstraat 1 en 18 te Wijhe. Ruim honderd medewerkers zorgen voor zo’n honderd cliënten. Ygdrasil vindt de huidige grootte ideaal, iedereen kent elkaar, samen zorgen maakt één!

Ygdrasil participeert in de samenleving en is bijvoorbeeld al jarenlang actief bij het G-voetbal van Wijhe ’92 (en levert bussen voor uitwedstrijden), de jaarlijkse avondvierdaagse in Wijhe, het veegproject in de Langstraat, de Algemene Wijhese Ondernemersvereniging (Gastvrij Wijhe) en de Wiejese Diekdaegen.

Ygdrasil is uitgegroeid tot een professionele zorgorganisatie. Bij een onaangekondigd bezoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd concludeerde deze “dat de geboden zorg op de Ganzenbrink grotendeels voldoet aan de getoetste normen. Cliënten krijgen goede en respectvolle zorg van een betrokken team. De inspectie heeft op dit moment voldoende vertrouwen in de wijze waarop Stichting Ygdrasil stuurt op kwaliteit en veiligheid van zorg.” Einde citaat!

Binnenkort viert Ygdrasil haar 25-jarig bestaan. Op woensdag 12 april tussen 10u en 15u bent u welkom voor een rondleiding op één of meer locaties. Tussen 10u en 13u kan bij G.A.A.V., Langstraat 18 in Wijhe, een route opgehaald worden. De koffie staat klaar!

En Ygdrasil zou Ygdrasil niet zijn als er niets nieuws te beleven viel. In dezelfde week worden een winkel voor tweedehands kleding (Langstraat 1 in Wijhe) en een winkel met speciale thee producten (Langstraat 20 in Wijhe) geopend!